Rodbehandling

Behov for rodbehandling opstår oftest i forbindelse med, at et hul i en tand (caries) når igennem tandbenet og helt ind til nerven, så bakterier trænger ind og giver betændelse i nerven. Tandnerven ligger inde i rodkanalen i midten af tandroden.

Smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder kan i nogle tilfælde kun fjernes ved, at man rodbehandler tanden og dermed fjerner nerven i tanden.

En rodbehandling kan også blive nødvendig, hvis der tidligere har været et dybt hul i tanden, og fyldningen derfor ligger tæt på nerven, eller hvis tanden har været udsat for et slag (traume). I tænder, som er blevet behandlet med en krone, kan tandnerven i sjældne tilfælde gå til grunde, og bakterier kan efterfølgende invadere det døde væv.

For at kunne komme ned til rodkanalerne må tandlægen bore et hul i tanden. Når der er skabt adgang til tandens indre, fjerner tandlægen tandens nerve og renser tandens indre for betændelsesvæv og bakterier. Dette gøres dels med nogle specielle tynde file, der glatter siderne af rodkanalen, dels med en antibakteriel væske, som tandlægen skyller rodkanalen med. Når rodkanalen er renset, fyldes den helt til med et rodfyldningsmateriale.

En rodbehandling er tandlægens metode til at behandle en nerve- eller rodspidsbetændelse. Der kan ikke udstedes garantier for, at behandlingen altid lykkes, eller at der ikke opstår komplikationer efter behandlingen. Alt efter tandens tilstand og hvilken behandlingsmetode, der anvendes, lykkes den optimalt udførte rodbehandling i 80 – 95 % af tilfældene.

Rodbehandlede tænder er avitale, det vil sige, at tandvævet ikke længere er forsynet med blodkar og nerver, og derfor er dødt. En avital tand er mere sprød og knækker nemmere end sunde, ikke-rodbehandlede tænder. Derfor anbefaler man ofte, at den rodbehandlede tand får en krone, der kan gøre tanden mere hårdfør over for de belastninger, tanden udsættes for. I de fleste tilfælde anbefales det dog at have en observationsperiode på ca 6 mdr efter rodbehandlingen inden kronebehandling igangsættes.